top of page
  • Foto van schrijverIngrid van Lamoen

Doen wat je leuk vindt, een ideaalbeeld?


Je hoort mensen wel eens zeggen: “Hoe fijn zou het zijn als je van je hobby je werk kunt maken?” Met het idee dat je je werk dan altijd super leuk vindt. Ik heb daar mijn twijfels over; ik vind bijvoorbeeld salsa dansen onwijs leuk om te doen. Omdat ik dan even ‘de rest van de wereld’ naast me neer kan leggen en omdat ik ga wanneer ik zin heb om te dansen. Zou ik daar mijn werk van maken, dan MOET ik ineens dansen en is mijn inkomen ervan afhankelijk. Volgens mij gaat de lol er dan toch een beetje vanaf.

Toch klinkt het wel als iets wat ik graag zou willen, mijn werk net zo leuk vinden als mijn hobby’s. En ten slotte ben ik ondernemer geworden om zelf te kunnen kiezen wat voor werk ik doe. Waarom zou je dan iets kiezen dat je niet leuk vindt om te doen??

Onzekerheid

Het is dat stemmetje in je hoofd dat voor twijfel zorgt: ben ik wel goed genoeg, zitten mensen wel op mij te wachten? Krijg ik voldoende klanten, wordt dit een succes?

En deze twijfel zorgt ervoor dat je al je opties wilt openhouden om maar geen mogelijke klant mis te lopen. Met als resultaat dat je misschien werk gaat aanbieden dat je helemaal niet zo leuk vindt om te doen. Maar dat was eigenlijk niet de bedoeling van je ondernemerschap.

Kiezen

Eerst kiezen dus, voor wat jij écht leuk vindt om te doen. Daar word je zelf dubbel zo blij van. Daarbij straal je dan ook een compleet andere energie uit, en dat trekt juist je klanten naar je toe :)

Mariëlla Vink – ondernemerscoach – verwijst hierbij in haar e-book (In 5 stappen starten met ondernemen zonder geldzorgen) naar het Egel principe van Jim Collins. Hierbij gaat het er niet alleen om dat je kiest voor wat je leuk vindt om te doen. Maar je kijkt ook naar waar je heel goed in bent.

Talent

Dit zette mij aan het denken over de diensten die ik aanbied. Toen ik net begon heette een van mijn diensten nog “Puntjes op de i”. Ik vond het zelf een goed verzonnen naam voor een dienst waarbij ik de spelling, grammatica en lay-out van de finishing touches voorzie voor ondernemers die daar zelf niet zo goed in zijn.


Dit is iets waar ik onwijs veel voldoening uit haal namelijk. Ik krijg er jeuk van als ik (spel)fouten in andermans teksten zie. En het valt mij simpelweg op als er ergens een spatie teveel staat of een leesteken ontbreekt. Ik onderdruk dan ook regelmatig (maar niet altijd) de neiging om er iets van te zeggen. Foutloos taalgebruik is uiteindelijk niet het ultieme doel in het leven. Maar toch voel ik me zó veel beter als het gecorrigeerd wordt..


Het schijnt dat niet iedereen die dwangmatige neiging voelt om op die manier met tekst te werken, dus is het iets dat mij onderscheidt van anderen. Een talent dat ik heb en waar ik nog blij van word ook. Precies waar we naar op zoek waren!

En naast corrigeren, ben ik ook graag bezig met het creëren van tekst en vind ik zelf dat ik daar best goed in ben.


Toegevoegde waarde

Het derde en laatste punt van het Egel principe bekijkt hoe jij van toegevoegde waarde kan zijn voor anderen. Hoe kan je jouw enthousiasme en talenten inzetten om impact te maken?

Dus waar ik mijn dienst eerst aanbood als een soort bijzaak, heb ik hem inmiddels een upgrade gegeven en hernoemd; nu bied ik dienstverlening op “Copywrite en Redactie”

Nog steeds heb ik momenten dat ik twijfel of het allemaal wel gaat lukken. Of geld verdienen met wat je écht leuk vindt wel haalbaar is. Maar het is zeker de moeite van het proberen waard, want het gevoel dat je ervan krijgt als je er even aan mag proeven, smaakt naar meer (kan dat wel?). En ach, ik geloof wel in het waarmaken van dromen ;)

Doe jij al wat je écht leuk vindt?

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Schrijf je in voor mijn blog
En ontvang een melding bij een nieuwe post

Bedankt!

bottom of page