Ingrid van Lamoen
Aan het werk! Of eerst nog een koffie?
(Tips voor een productieve werkdag)

En dan de vaat ook maar, nu ik toch in de keuken ben. Zal gelijk de wasmachine aanzetten.
Ok, aan de computer. Jeetje, wat een stoffig scherm! De kast trouwens ook; ik pak de stofzuiger wel even, en dan neem ik de woonkamer ook gauw mee. Nog een koffie tussendoor.
Dus, de computer. Oh, maar nu is de was klaar. Die kan natuurlijk niet de hele dag in de trommel blijven. Meteen maar even ophangen dan.
Zo, waar was ik? Oh ja, de computer. Maar ja, nu is het eigenlijk al bijna lunchtijd…
Thuis werken kan best een uitdaging zijn. Hoe zorg je ervoor dat je gefocust aan het werk gaat en de hele dag je aandacht erbij houdt? Wellicht dat onderstaande tips je hierbij gaan helpen.
Start van de dag
Plan een starttijd voor je werkdag en zorg dat je op dat moment ook echt op je werkplek zit, liefst niet in je pyjama. Het is eigenlijk net als ‘op kantoor’. Ga niet direct als een malle aan het werk, en laat je computer nog even uit. Gebruik in plaats daarvan de eerste vijf minuten voor een korte meditatie (eventueel bij een open raam voor extra zuurstofrijke lucht). Zet een timer, ga zitten in een comfortabele positie, sluit je ogen en richt je volledig op een rustige, diepe ademhaling. Vijf minuten “aan niets denken” is een illusie overigens; je monkey brain zal voortdurend met gedachten komen. Zodra je je ervan bewust bent dat je meegaat in een gedachte, keer je gewoon weer terug naar je ademhaling. Na het aflopen van de timer kan het werk beginnen!
Je kunt dit gedurende de dag herhalen, om even op te laden tussendoor.
To-do lijstjes
Lijstjes zijn super handig! Wat je opschrijft hoef je namelijk niet meer fysiek te onthouden (al gaat je brein daar niet altijd in mee). En bovendien voelt het productief en opgeruimd om vervolgens zaken af te strepen. Maar vaak worden er weer net zoveel taken aan de lijst toegevoegd, en dus ben je nooit klaar. Maak daarom verschillende lijstjes, bij voorkeur digitaal zodat je makkelijk met taken kunt schuiven. Zelf gebruik ik de online tool Trello. Hier heb ik de taken van mijn tien verschillende papieren lijstjes bij elkaar gezet, zodat ik niet hoef te zoeken ‘waar ik die ene website nou ook al weer genoteerd had’. Verzin zelf je categorieën, maar maak in ieder geval de categorie “Vandaag”. Begin elke dag met vijf taken bij “Vandaag” te plaatsen. Dit is waar je vandaag aan gaat werken; als het voor het einde van de dag af komt, kan je er altijd nog wat bij zetten.
Prioriteiten
Afhankelijk van waar je jezelf het prettigst bij voelt, kan je ervoor kiezen om te beginnen met de taak die de hoogste prioriteit heeft. Zo weet je zeker dat daar vandaag aan gewerkt wordt. Je kan er echter ook voor kiezen om de dag te starten met een (korte) taak die je ontzettend leuk vindt om te doen. Hier krijg je namelijk energie van om daarna door te gaan met de rest. Idealiter is dit één en dezelfde taak natuurlijk. Plan je werkdag zo in, dat je de leuk(st)e taken en de minder leuke met elkaar afwisselt. Voor de minder leuke taken kan je trouwens ook een VA inschakelen. (hint)
Je kan er ook nog voor kiezen om de taken in je online agenda in tijdsblokken te plaatsen. Op die manier weet je zeker dat je overal aan toe komt. Weet je niet precies hoe lang je ergens over zal doen? Houd die taak dan eens een paar keer bij met een urenregistratie-tool, Toggl bijvoorbeeld, om meer inzicht te krijgen in terugkerende taken.
Focus
Zet je meldingen uit! Laat je niet afleiden door je telefoon- of desktopmeldingen als je met een taak bezig bent. Ook al zijn we dat tegenwoordig gewend, je hóéft je e-mail en whatsapp niet binnen vijf minuten te beantwoorden. (Tenzij dit natuurlijk de essentie van je werk is, maar dan nog kan je selectief zijn in welke meldingen je door laat gaan.) Plan in plaats daarvan een tijdblok in je agenda, bijvoorbeeld aan het eind van de dag, voor het beantwoorden van berichten. Afhankelijk van de hoeveelheid hiervan, kan je dit blok zien als “Flextijd”, waarin je allerlei kleine klusjes kunt afronden (to-do lijst categorie “Allerlei”).
Ontspanning
Niemand kan uren achtereen gefocust blijven. Zorg dus voor momentjes van ontspanning tussendoor. Zet bijvoorbeeld een timer voor elk half uur of drie kwartier (ook hier zijn tools en apps voor) om je even een minuutje uit te rekken of een dansje te doen. Burpee’s mogen ook. En neem ook thuis een lunchpauze van minstens een half uur! Ga even naar buiten voor een wandeling of doe aan sport. Zo kan je de in de middag met hernieuwde energie verder.
Kies uit deze tips wat bij je past, en pas je werkwijze geleidelijk aan. Niet boos worden als je het niet in één dag voor elkaar krijgt. Ben liever tevreden over wat wél werkt.
Wil je graag nog meer tips? Houd dan mijn volgende blogs in de gaten, of stuur me een berichtje!